OGIBiz Website

Menu
17542
Main Description
17571
Horizontal Image Area
17570
Main Description
17576

ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΟ Γιώργος Κιτσάκης

Από το 1978

Horizontal Image Area
17569

Το Ιχθυοπωλείο μας βρίσκεται στην Βαρβάκειο Αγορά από το 1978.

Με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε, διαλέγουμε για εσάς ό,τι εκλεκτότερο προσφέρει η θάλασσα. Φροντίζουμε καθημερινά με μεράκι και αίσθημα ευθύνης, να σας παρέχουμε φρέσκα ψάρια & θαλασσινά.

 

Σήμερα, ως 2η γενιά συνεχίζουμε με το ίδιο μεράκι την παράδοση του Καπετάν Κώστα.

Πολύτιμες οι συμβουλές του αλλά και η καθημερινή του παρουσία στο μαγαζί.

Εξάλλου όταν αγαπάς αυτό που κάνεις δεν είναι πλέον δουλειά!

Main Description
18373

Ο Καπετάν Κώστας θυμάται...

Η επιλογή της Βαρβακείου

"Η αγορά τότε ήταν η βασίλισσα, στα μάτια μας ήταν το κέντρο του κόσμου. Όλο το παζάρι γινόταν εκεί. Πολύ δύσκολο να μπεις μέσα. Εγώ πριν την αγορά είχα στις Τζιτζιφιές την ταβέρνα ¨τα καβουράκια¨, με ψάρια και θαλασσινά.  Φτιάχναμε κακαβιά και ερχόντουσαν οι τραγουδιστές, Μπιθικώτσης, Καζαντζίδης, η Μαρινέλλα, ο Τσιτσάνης, ο Παπαϊωάννου, η Πόλυ Πάνου, ο Τσαουσάκης, η Μοσχολιού, να φάνε για να φτιάξει η φωνή τους!!! Ό Τσιτσάνης με τον Παπαϊωάννου ήταν σχεδόν κάθε βράδυ εκεί. Μόλις τελείωνε το πρόγραμμά τους μπαίναν στο μαγαζί κρατώντας το ποτήρι τους και περιμέναν να τους σερβίρουμε.  Ωραία χρόνια!!! Τότε παίρναμε πράγματα για την ταβέρνα από την αγορά και ξέραμε τα κατατόπια. Κάποια στιγμή με κούρασε η νύχτα και ήθελα να αλλάξω. Μου άρεσε το νταβαντούρι, ο πολύς ο κόσμος, ήξερα και καλά τα είδη. Βρήκαμε την άκρη και έτσι ήρθαμε στην Βαρβάκειο."

Η Βαρβάκειος χθες & σήμερα

"Χαμός, δεν έπεφτε καρφίτσα παλιά. Αφού μερικές φορές λέγαμε “καλά, δεν υπάρχουν άλλα μαγαζιά να πάνε για να ξαποστάσουμε λίγο;”. Ερχόταν ο Έλληνας που είναι καλοφαγάς, ήταν και τα μπεργκέτια τότε και έφευγε φορτωμένος με τσάντες. Δεν έλεγε κανένας βγάλε, όλοι βάλε κι άλλο λέγανε. Τώρα γύρισε τούμπα η κατάσταση.

Παλιά το βράδυ όταν είχε κρύο ανάβαμε φωτιές σε βαρέλια για να ζεσταθούμε περιμένοντας τα ψάρια. Με τα τσιπουράκια μας βέβαια!!!" 

Χρειάζεται «μεράκι» για να κάνεις τη διαφορά!

"Για να την κάνεις αυτή την δουλειά χρειάζεται μόνο να αντέχεις, να είσαι γερό κόκκαλο και δουλευταράς. Για να την κάνεις όμως σωστά χρειάζονται πολλά πράγματα.

Χρειάζονται γνώσεις, να ξέρεις το βιβλίο καλά και ποτέ να μην πεις ότι τα ξέρεις όλα. Εγώ που είμαι πάνω από 80 μαθαίνω ακόμη. Να είσαι ξύπνιος και να έχεις τον νου σου συνεχώς γιατί αλλιώς θα φύγεις νύχτα!!! Να κάνεις καλά κουμάντα. Όταν θα έρθει η καλή ψαριά να μην τα σπαταλήσεις.  Θα έρθει και η ημέρα που δεν θα έχει ψάρια καθόλου. Χρειάζεται μεράκι για να κάνεις την διαφορά.

Να μπορείς να μιλήσεις από τον διευθυντή, τον πολιτικό, τον στρατηγό, τον άνθρωπο που έχει κάποια θέση γενικότερα μέχρι τον πιό απλό καθημερίνό άνθρωπο, τον παππού, αυτόν που δεν ξέρει καλά Ελληνικά, τον τουρίστα που θα σε ρωτήσει από περιέργεια και πρέπει να του απαντήσεις σωστά για να φύγει με καλή εντύπωση από την Ελλάδα. Πρόσφατα είχε έρθει κάποιος κωφάλαλος με τα παιδιά του ο οποίος είναι πολύ παλιός πελάτης και είχε χρόνια να έρθει στο μαγαζί. Τώρα έχει χάσει το φώς του και μας βρήκε ενστικτωδώς. Προσπαθούσε να εξηγήσει στα παιδιά του τι ακριβώς ήθελε όμως δεν καταλάβαιναν και είχε θυμώσει. Ο γιός μου έκανε κάποια δουλειά πίσω και μόλις τον είδε βγήκε μπροστά και εξήγησε στα παιδιά, λίγο με νοήματα λίγο με σχήματα σε χαρτοπετσέτα ότι ήταν φίλοι με τον πατέρα τους. Ο πατέρας ένοιωσε τον γιό μου και ηρέμησε. Του έδωσε αυτό που ήθελε και φύγαν όλοι τους ευτυχισμένοι!!! η δουλειά μας έχει και ανθρωπιά. Να μπορείς να νοιώσεις ότι το μισό ή το ένα κιλό γαρίδα που παίρνει ο νεαρός θα το φάει με την παρέα του και θα περάσει καλά. Και αυτό, του το προσφέρεις εσύ!!!"

Έχουμε πελάτες που έρχονται 50 χρόνια…

"Σχεδόν οι μισοί και παραπάνω από τους ανθρώπους που ψωνίζουν κάθε μέρα από το μαγαζί είναι πελάτες και έρχονται σε εμάς με κλειστά τα μάτια. Πρώτα θα περάσουν από εμάς και μετά θα κάνουν βόλτα εάν χρειαστεί. Σε αυτούς του ανθρώπους δίνουμε να φάνε ό,τι τρώμε και εμείς σπίτι μας.  Και μαγαζιά έχουμε αρκετά, από μικρά συνοικιακά μαγαζιά μέχρι και μαγαζιά που θεωρούνται φίρμες στον χώρο τους. Έχουμε πελάτες από τα καβουράκια οι οποίοι έρχονται και ψωνίζουν ακόμη σε εμάς,  πάνω από 50 χρόνια δηλαδή." 

Η θάλασσα είναι ο αρχηγός μας!

"Πουλάμε τα πάντα!!! Από γαύρο και κολιαρούδια με δύο και δυόμισι ευρώ μέχρι ψάρια πολυτελείας όπως σκορπίνες, φαγκριά, μπαλλάδες κτλ. Προτιμάμε βέβαια τα καθημερινά ψάρια, αυτά που θα πάρει η νοικοκυρά για να ταΐσει την οικογένεια. Η κρίση έχει κάνει τον κόσμο να υπολογίζει και το μισό ευρώ. Και εμείς το σεβόμαστε αυτό.  Έχουμε καθιερώσει τα είδη ιχθυοτροφείου (τσιπούρα λαβράκι μυλοκόπι και μερικές φορές φαγκρί), αφρόψαρα (γαύρο σαρδέλα, τονάκια, κολιούς) τα του μεζέ όπως γαρίδες, καλαμάρι, θράψαλα, και διάφορα άλλα όπως μπακαλιάρους, προσφυγάκια, γαριδάκι Συμιακό, μπαρμπούνι, κουτσομούρα. Η θάλασσα είναι ο αρχηγός μας!!! ό,τι μας δώσει πουλάμε!!!" 

Η πιο ξεχωριστή μέρα

"Η Καθαρά Δευτέρα είναι σίγουρα η πιο γιορτινή μας περίοδος. Η αγορά ανοίγει την Κυριακή το βράδυ και είναι ανοιχτά όλη τη νύχτα μέχρι την Δευτέρα το μεσημέρι. Το βράδυ μπαίνουν  μασκαράδες και γίνεται χαβαλές. Πολλοί τραγουδιστές μόλις τελειώσουν την δουλειά τους έρχονται ξημερώματα για να ψωνίσουν τα σαρακοστιανά τους." 

Λέω στον γιο μου...

"Να είναι ο εαυτός του. Να βάζει την ψυχή του σε αυτό που κάνει, να μη  καβαλήσει το καλάμι. Οι παροιμίες δεν έχουν βγεί τυχαία. Η κότα λένε πίνει νερό κοιτάει και τον Θεό!!!" 

- Καπετάν Κώστας

 

Footer
17547