OGIBiz Website

Menu
17542
Main Description
17577
Horizontal Image Area
17578
Main Description
17582

Τα οφέλη της ψαροφαγίας

Horizontal Image Area
17579

Ψαροφαγία - η νέα διατροφική τάση

Το ψάρι είναι τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με πολλά οφέλη για όλους. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ περισσότερο λιπαρά ψάρια θεωρούνται και καλές πηγές των λιποδιαλυτών βιταμινών A και D. Περιέχουν επίσης σε μεγάλες περιεκτικότητες τα ιχνοστοιχεία φώσφορο, κάλιο και σελήνιο. Ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλά δίνουν στον οργανισμό μας και ασβέστιο. Πέραν όμως των μικροθρεπτικών τους συστατικών τα ψάρια είναι μία πλήρης πηγή πρωτεϊνών, αλλά και των καλών ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Εξαιρετικά μεγάλης σημασίας είναι πως τα ψάρια είναι φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η διατροφική αξία των ψαριών τα καθιστά τροφή μοναδική, που προάγει την υγεία όλων των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού. Τα ψάρια μας βοηθούν στην κυριολεξία από την κορυφή ως τα νύχια!

 

Oι πρωταθλητές σε ω-3 λιπαρά

H περιεκτικότητα των ψαριών και των θαλασσινών σε ω-3 λιπαρά οξέα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το είδος τους, τη γεωγραφική περιοχή και τα νερά από τα οποία ψαρεύονται, την εποχή αλιείας κ.ά. Γενικά, τα παχιά ψάρια και ορισμένα θαλασσινά είναι αυτά που περιέχουν περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα.

Mε βάση αναλύσεις του Πανεπιστημίου Kρήτης, η περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά ορισμένων ελληνικών ψαριών και θαλασσινών είναι σημαντική. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις αναλύσεις αυτές δεν έχουν συμπεριληφθεί το σκουμπρί, η ρέγκα, ο σολομός και η πέστροφα, που είναι επίσης πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων.

ω-3 επί του συνολικού λίπους
Γαύρος 22,6% / Σαρδέλα 17,5% / Γόπα 14,3% / Kουτσομούρα 10,5% / Mαρίδα 8,5% / Aθερίνα 5,3%

Θαλασσινά
Kαλαμάρι 56,7% / Σουπιά 52,8% / Xταπόδι 44,4% / Mύδια 29,3%

Τα ψάρια στη διατροφή των παιδιών

Η μεγάλη διατροφική αξία του ψαριού είναι ιδιαιτέρως σημαντική και για τα παιδιά. Αρχικά, το ψάρι είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός και δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. 

Επίσης, το ψάρι είναι πλούσιο στις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της όρασης και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη D συμβάλλει σημαντικά στην απορρόφηση του ασβεστίου και την ανάπτυξη των οστών. Το ιώδιο και ο φώσφορος είναι δύο ακόμα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο ψάρι.

Ακόμη, τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο σολομός, ο τόνος, ο κολιός, η γόπα, η κουτσομούρα και το μπαρμπούνι, είναι πολύ πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά αυτής της κατηγορίας εμφανίζουν αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες, ενώ επίσης συμβάλλουν και στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

Για όλα τα παραπάνω οφέλη αξίζει να εντάξετε το ψάρι 2 φορές την εβδομάδα στο διαιτολόγιο των παιδιών. 

Τα όστρακα στο τραπέζι μας

Τα όστρακα αποτελούν έναν από τους πιό αγαπημένους μας μεζέδες. Μπορεί να τα απολαύσει κανείς φρέσκα, με λίγο λεμονάκι ή μαγειρεμένα με τέχνη.

 Στο Ιχθυοπωλείο μας εγγυόμαστε την ποιότητα και την φρεσκάδα τους. Δεν υπάρχουν standards για το πώς θα καταναλώσει κανείς τα όστρακα, εξαρτάται από τον ουρανίσκο και την όρεξη του κάθε οστρακολάτρη. Τα όστρακα μπορούν να μαγειρευτούν εύκολα και με πάρα πολούς τρόπους, από μια απλή νοικοκυρά μέχρι έναν σεφ.

Για να καταλάβουμε τη γεύση τους, όμως, καλύτερα τα κυδώνια και οι γυαλιστερές να είναι ζωντανά με λεμόνι, ώστε να προετοιμάζεται ο ουρανίσκος μας για τα …επόμενα. Τα μύδια γίνονται εξαιρετικά ελαφρώς αχνισμένα μέχρι να ξεκολλήσει το κρέας από το κέλυφος, τα χτένια και τα στρείδια στο γκριλ ή τα κάρβουνα μέχρι να ανοίξουν, βάζοντας λεμόνι.

Footer
17547